SOL 1 : Viva nonkel Bart oftewel hou vol!

Hoi beste bloglezer,

 

Crisis en bijzondere tijden, vragen andere maatregelen.

Je blogkladder zal zijn best doen om iets vaker een tekst te posten.

Deze teksten zullen geen blognummer hebben maar een solidariteitsnummer.

Dit is SOL 1. Neen, geen belasting.

SOL-belasting ( SOL van SOLidariteit) werd ooit, in een vorige crisis, eind de jaren tachtig van de vorige eeuw, in het leven geroepen. Destijds éénmalig voor NV’s :  5000 BFR. Ze bestaat nog altijd….bijna evenveel in Euro. L’union fait la force. Als je de politiek bekijkt in 2020 mag je de O in force door een A vervangen. En qua belastingen geldt in België de wapenspreuk van Nederland : “Je Maintiendrai”, ik zal handhaven. Maar wie zijn wij….lieve vrienden van Het Ventiel.

In de vorige aflevering leek ik cynisch. En het belangrijkste woord is “ cynisch”. Ik cynisch? No way. Cynisch zijn mijn “vrienden” Trumpy en Boris, die door te minimaliseren wat deze viruscrisis inhoudt, de wereld een rad voor ogen draaien. Herinner je “ tout va bien …” . Boris heeft deze morgen laten weten dat hij het vlaggen heeft, besmet met corona. Benieuwd of hij er nu nog lacherig overdoet….of heeft hij gewoon de pseudo-vogelgriep?

De basketter, die bij Aarschot speelde als ik me niet vergis en vlijtig psychologie studeerde, beleeft hoogdagen.  En verdient. Ik ben een trouwe fan geworden, voor zover dat ik niet al was, van “ De Afspraak”. Geen film, geen Netflix-serie is spannender in deze covid19 dagen. Leve Nonkel Bart.

Ik mocht Nonkel Bart ( Het Ventiel heeft schitterende Nonkels en Tantes) zeer kort ontmoeten in Roeselare bij een voorstelling van De Loteling. Om zijn  ticket te overhandigen. Laat maar op tijd was hij, het handelsmerk van een goede basketter op een in een spannende match. Als je, als Belg, in tweede nationale  basket hebt gespeeld ben je geen prutser op een basketveld.

Met dezelfde, speciale De Afspraak-glimlach, vroeg hij me vriendelijk of er een kaart voor hem was. Ik, niet speciaal  glimlachend, wou hem de kaart geven, maar ondertussen was hij al aan de praat met een, vrij slanke en mooie,  juffrouw of mevrouw met een hond. De vrouw met de hond had ik al gezien, eerst de hond omdat hij begeleidingsband rond zijn buik had. ( Later kwam de  mevrouw tijdens de voorstelling naar buiten, vragend keek ik van mijn boek op, wat doe je anders als je op een info stand van Het Ventiel staat terwijl de voorstelling loopt is er weinig te doen, en de vriendelijke “jufdame” keek me vriendelijk- lachend aan en zei “ mijn hond moet plassen”). Tja, nood breekt wet, ook bij begeleidingshonden. Graag had ik de vrolijk kwispelende hond geaaid ( ik wist dat het niet mag) en de jonge vrouw gevraagd waarom deze met dat lieve beest door het leven ging, maar hop weg waren hond en vriendelijk-lieve jufdame.

Iedere dag kijk en bekijk ik nu Nonkel Bart. We zijn nog nooit zo, ondanks de afstand,  close geweest. Maar aldus krijg ik informatie, gefilterd of ongefilterd.

Vraag VRT : een nieuw vestje misschien voor Nonkel Bart ? Een inspiratie kan zijn de collectie truien ( het merk zak ik niet noemen) van Marc Van Ranst? In alle kleuren en één maat!

Alhoewel, laat Marc maar rustig verder werken, ik kan me van de indruk niet ontdoen dat deze man ons door de crisis haalt. Als ze Mia dooradert Doornaert ( wie is dat…) al een adellijke titel geven omdat ze gestudeerd heeft ( zegt ze zelf, heb ik niet gecontroleerd…) en lekker Frans, zeker geen Duits, met François of Francoise praat, kein Deutsch mit Hein über de heuveltjes van Erika; wat geven ze Prof. Dr. Marc Van Ranst? Ah Mia kan nog een café houden of in verzekeringen gaan : wer nichts wird, wird Wirt! Of zoiets. Vrij vertaalt : wie niets wordt; wordt waard.  „Wer gar nichts wird, wird Gast und fällt dem Wirt zur Last. Und wem beides nicht gelungen, der macht in Versicherungen.“  Wie helemaal niet slaagt in het leven, wordt caféklant en wordt de waard tot last. En wie niet er niet in slaagt waard of gast te worden die doet in verzekeringen.

De volksmond is vol spot als het erom gaat de onvolkomenheden, zeg maar de beperkingen, van iemand te beschrijven. Ik heb altijd gedacht dat dit van mijn vriend Goethe was. Maar Goethe spotte niet zo…toch niet op deze manier. Mia wel, op een pseudo intelligente manier. Wat dus domheid is in mijn ogen. Tout va bien… ik hoop dat Mia barones Doornaert dit toch kent.

Van Ranst heeft tenminste begrepen, in tegenstelling tot Miaatje mijn maatje, dat België géén departement van Frankrijk meer is. Hij wist zelfs mortaliteitscijfers van de pest uit de middeleeuwen aan te halen, dat alleen al verdient mijn bovenste respect voor deze Einstein. Marc heeft een aantal jaren aan het Albert Einstein college in New York gewerkt zo schijnt. Al een chance dat hij niet meer in deze stad zit…Van mij mogen ze hem markies maken, maar niet in de zin van” tout  va bien”….integendeel een kasteel moeten ze voor deze kerel bouwen die durft te zeggen dat hij, in deze corona tijden, niet met Trumpy op een foto wil! Eén vraagje onderhuids en tussendoor: zouden de politici écht naar hem luisteren? Laat ons bidden….

 

Lezers tot later deze week, als ik inspiratie heb. Zorg, zoals steeds, in de eerste plaats voor jezelf, dan voor een ander. Of zou dit tijdens deze crisis veranderen? Hopelijk.

Be strong in deze harde tijden waarde lezer. Het Ventiel wordt geleid door een sterk team en een sterke Madam. Geen Mia, vol van lichtgeloof maar een Pico/Pica uit gewapend beton! Merci Pico en bestuur, nonkels en tantes. Mocht ik familieleden hebben vergeten, mijn excuses. Ook aan alle, andere, Mia’s mijn excuses.

Eergisteren las ik ergens dat de bierproductie zou worden stopgezet. Van harte hoop ik dat dit fake news is en haast zou ik zeggen laat ons, opnieuw, bidden!  En qua belastingen geldt in België de wapenspreuk van Nederland dat schreef ik al, dat is nog niet zó erg, maar stel je voor dat we Nederlands bier moeten drinken, dan is wordt deze corona crisis tot ramp!

Ik heb gezegd.

Gepubliceerd door

marckesteloot

Geboren in België ( Izegem 1959) en getogen in Duitsland, Neheim-Hüsten ( 1959-1977). Studeerde economie in Gent ( UG 1977-1981), gehuwd met Els en heb twee kinderen. Ik woon in Waregem en mijn interesses gaan uit naar middeleeuwse geschiedenis en basket.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s