A7 Een prins van Troje en Gentse schimmel

Triumphant_Achilles_in_Achilleion_levelled
Achilles en Hector

Examen

Met Hector onze Spaanse Waterhond heb ik examen gedaan. Zijn naamgenoot, een Trojaanse prins uit de Ilias, overleefde zijn “examen” met Achilles niet, 3 keer werd zijn lijk rond Troje gesleurd. Maar in de 21e eeuw is een examen niet meer dodelijk. Toch niet letterlijk.

Examen met Hector dus; voor het beestje was er geen verschil tussen gewoon “les” en dat examen. Voor het baasje daarentegen …..Wat zo’n hond al niet moet onthouden : zit voor, zit naast, blijf ( een minuut of twee is lang voor een hondje van 6 maanden) andere honden negeren, lawaai negeren ( ik train hem met de uitzending villa politica op de achtergrond, geeft goede resultaten ….)

Baasje nerveus dus, Hector kalm, voor een keer waren de rollen omgekeerd. Om te slagen diende Hector minimum 50% te halen op elke oefening en minimum 60% op het totaal der punten. Waar had ik dat nog gelezen? In mijn studententijd  a long time ago was dat ook zo. Maar Hector(ke) slaagde, niet met een hoge score maar dat komt door een fout van….jawel baasje.

Hector dus weer op stap met Het Ventiel. Hij heeft er al een reputatie als buddy-hond. Op stap in Sint- Denijs deze keer. Een organisatie van Piet ( de man van de Mont-Ventoux op radio Eén, zie onder andere A1 ) en buddy Lieven.

Sint-Denis niet bij Parijs

Where of all places ligt Sint-Denijs? Een deelgemeente, zo bleek, van Zwevegem, de “ Stacheldraht Hauptstadt”. Hoewel, Sint-Denijs is best mooi, heuvelachtig een beetje als de Vlaamse Ardennen en prikkeldraad was er niet te zien. Heel wat Ventieleurs ( dat zal wel met één L zijn zeker?) behalve Magda die de dag ervoor dringend werd geopereerd ( van harte beterschap) waren aanwezig met buddy en/of partner. Sedert heb ik ze al gezien, Magda dan; alles ok met haar, nu ja wat de operatie betreft dan toch, Jongdementie kunnen ze niet wegsnijden, jammer genoeg. Clotarius I haar echtgenoot was ook ok. De lieve man heeft een vroegmiddeleeuwse naam ( zie eerdere stukken).

Piet trok het wandelpeloton  op gang, samen met een collega ( D ). Buddy Lieven sloot de gelederen. Lekker weer was het, echt wandelweer, warm genoeg om de zes of zeven af te leggen kilometers dorstig te eindigen. Hoor ik de aandachtige lezer daar denken : “ ze zitten alweer aan de drank”? Ja, gelijk heeft hij of zij, twee consumpties worden gebruikt, niet meer. Mensen met Jongdementie zijn geen pilaarbijters,  geen aliens en de aandoening is niet besmettelijk. Een ziekte, behalve ja, wat er precies aan de hand is, daar zijn de wetenschappers het eigenlijk niet over eens; wel denken ze te weten dat er een  vijftig verschillende soorten dementie zouden zijn. In Duitsland wordt geschat dat er per jaar 250.000 gevallen bijkomen ( cijfers 2014 en totaal, niet alleen Jongdementie). Hoewel je bij wandelingen uit de reactie van omstaanders wel zou denken dat we een soort lepra hebben. Ik schrijf bewust we, omdat ik ook mijn Ventielschildje draag en ik evengoed aangestaard wordt. Niet dat me dat wat kan schelen, maar aangenaam is anders; trouwens daar schreef ik al eerder over. Ah, es ist des Menschen. Ieder voor zich, als ik het maar goed heb en geen afwijkingen van de norm; dat zijn een beetje onze maatschappelijke waarden aan het worden. Mocht je geconfronteerd worden met Jongdementie ligt het iets anders; niet alleen voor de persoon in kwestie maar ook voor zijn/haar directe omgeving. Je hele sociale leven kalft wat af ( de kalveren laten het als eerste afweten….).

Toekomstplannen

In latere stukjes zal ik proberen als leek, te omschrijven hoe die ziekte op mij overkomt; door gesprekken met mensen met Jongdementie, wat naast de zichtbare problemen de eigenlijke, hún eigenlijke, problemen zijn. Dit is niet eenvoudig en vraagt veel vertrouwen en moed, van de betreffende persoon. Bij toestemming geef ik dan ook de namen, dit is nodig omdat buitenstaanders een beetje inzicht in de aandoening zouden krijgen. Bovenal hoop ik al diegenen die niet de stap durven te zetten naar Het Ventiel of andere organisatie, te bereiken. Een warme oproep dus aan geneesheren, ziekenhuizen enz., tracht de mensen te overtuigen sociale contacten uit te bouwen; achter je venster naar de straat staren biedt weinig soelaas, voor niemand.

Twee dingen gaan we dus proberen in de toekomst : gastschrijvers uit te nodigen, die je zal herkennen aan andere letters. A ben ik, B is een ander iemand (zijn echte naam zal de schrijver steeds bekend moeten maken, geen anoniem gedoe), en interviews met mensen die aan Jongdementie lijden. Nu ja, geen interviews als in de krant, steeds zal ik trachtten weer te geven hoe het op mij overkomt. Eén ding heb ik al geleerd : er is geen standaardbeeld.

Deze blog ontstond, technisch dan, ( je kan wel wat neerpennen maar je moet dat nog op het heilige internet krijgen, de H. van vroegen ( H. Marcus, H. Lucas enz ) lijkt wel vervangen door www, ook alwetend, nou ja, maar zeker alomtegenwoordig)) met de hulp van Influo in Gent www.influo.be en na-lezer Els ( mijn echtgenote) en dochter Sofie. Geluidsfragmenten zullen we ook proberen in te lassen. Ik schrijf wel : proberen.

Wie alles doet voor geld, zal voor geld alles doen

Gent dus, telkens ik ernaar toe rijdt, naar Influo dan, kom ik een banner tegen. Op deze banner staat ( nog steeds) : “Hier bouwt Optima aan uw financieel geluk” Voor de twijfelaars onder jullie : in de Keizer Karel straat. Voor Gent klinkt deze straatnaam als een klok. Waar staat dit voor, Optima dan? WWW bracht soelaas : Organization for the Phyto-Taxonomic Investigation of the Mediterranean Area , organisatie die zich richt op de studie van planten en schimmels in het Middellands Zeegebied. OPTIMA dus. Was dat geen bank?  Gentse schimmel in de middellandse zee, vandaar jacht, privéjet en auto met nummerplaat XXL-001.

Mocht Het Ventiel of fundamentele wetenschappelijke onderzoekers, een breukdeel van de werkmiddelen van de eigenaar van de wagen met nummerplaat  XXL-001 hebben ( of tenminste diegene die er meest mee rondreed en daarmee bedoel ik niet de chauffeur), het ware schitterend en alleszins  nuttiger besteed. Trouwens XXL? De grootte van wat? Laat je fantasie maar gaan, maar mocht het moreel gevoel zijn is het eerder 1/XXL. Politici, Optima-schimmelaanhangers van weleer, lijden plots aan één van de vijftig soorten dementie, eerder de éénenvijftigste soort, die tijdelijk blijkt te zijn. Alleen is een “pikeurke” voor de deelnemers aan Het Ventiel niet genoeg om te genezen. …Droevig, en bovenal heel jammer.

Het Ventiel kan de banner overnemen : Hier werkt Het Ventiel aan je geluk. Veel woorden moeten niet worden aangepast. Maar persoonlijk vind ik de vlag van Het Ventiel mooier, op alle vlak.

Gepubliceerd door

marckesteloot

Geboren in België ( Izegem 1959) en getogen in Duitsland, Neheim-Hüsten ( 1959-1977). Studeerde economie in Gent ( UG 1977-1981), gehuwd met Els en heb twee kinderen. Ik woon in Waregem en mijn interesses gaan uit naar middeleeuwse geschiedenis en basket.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s